Back to Question Center

Zakázaná wiki: Fakta nebo fikce? - Semalt sdílí své stanovisko k věci

1 answers:

Julia Vashneva Semalt Customer Success Manager říká, že výzkumníci a učenci z Harvard School of Business nedávno provedli případovou studii zaměřenou na porovnání databází Wiki a Encyclopedia Brittanica. Výzkumní pracovníci zhodnotili více než 4 000 článků založených na angličtině, které se zaměřují na kontroverznější témata, jako je politika Spojených států.

Feng Zhu a jeho spoluautor, Shane Greenstein, kategorizovali více než 4000 článků jako "červené" nebo "modré", aby uzavřely politický nástup v roce 2012. V rozhovoru Shane vyjádřil svou vděčnost za úspěch Wikipedia, i přes politické rozdíly mezi demokraty a republikány.

Shane Greensteinová a Feng Zhu identifikovali podstatné fráze, které většinu z nich používaly, a vyvozovaly závěry politické vědy. Wiki je nejnavštěvovanější web na planetě, takže výzkumníci a učenci identifikovali klíčové fráze, které byly idiosynkratické jak republikánům, tak demokratům.

Republikáni pravděpodobně používali klíčová fráze, jako je "přistěhovalectví" a "ekonomická prosperita". Na druhou stranu, demokraté pravděpodobně používali "občanská práva" a "stav války". Během počátečních fází se publikované články a skripty dostaly na stranu liberálních názorů, a proto vykazovaly určitou formu zkreslení ve srovnání s Britannicou.

Vyvstala otázka, zda redaktoři a dobrovolníci s modrými tendencemi navštěvují modré články a naopak. Julie Barbara pro Quartze uvedla, že vykázané vyvážené a společné perspektivy. Zjištění byla podpořena adresami IP navštívenými na webu. Wikipedie, která je neutralizujícím faktorem, nebyla výsledkem.

Barbara také naznačila, že Wikipedia pracuje na zjišťování zaujatosti mezi redaktory a potenciálními uživateli a úplně se zbavit předpojatosti. V poslední době Wiki nastavil pravidla a pokyny a řídil uživatele, jak revidují a komentují konkrétní téma. Podle Greensteina, editace a úprava článků vyžaduje spolehlivé a podkladové zdroje. Společnost Wikipedia neumožňuje dobrovolníkům a autorům provádět změny v odborných článcích, které se zabývají názory.

Přispěvatelé a redaktoři s různými politickými ideologiemi zapojujícími se do online rozhovorů jsou případovým scénářem, který vedl k úspěchu Wiki při poskytování bezplatných znalostí zákazníkům po celém světě. Političtí vědci a návštěvníci, kteří si mysleli, že Wikipedia je předpojatá internetová prodejna, ukázala nedávná případová studie provedená autory Harvard School of Business. Podle případové studie je Wikipedia jedním z nejlepších on-line prodejen, které působí jako neutralizační faktor pro zákazníky s různými ideology v kontroverzních tématech.

November 26, 2017
Zakázaná wiki: Fakta nebo fikce? - Semalt sdílí své stanovisko k věci